preskoči na sadržaj

Obrtničko-industrijska škola Županja

Login
Tražilica
Smjerovi

Ekonomist

-trajanje školovanja: 4 godine

Što ću naučiti?

Ako si sklon radu s ljudima i imaš razvijene komunikacijske i prezentacijske vještine, onda je zanimanje ekonomist pravo za tebe.

Kao budući ekonomist radit ćeš na poslovima knjigovodstva, ekonomske propagande, računovodstveno-financijskim poslovima, poslovima trgovine, turizma i sl.

Možeš raditi i u bankama, osiguranju, turizmu, različitim državnim institucijama, a možeš se baviti i privatnim poduzetništvom.

Kako bi se izbjegle pogreške u radu s podatcima, od ekonomista se očekuje preciznost, sistematičnost, ažurnost i odgovornost.

Uglavnom radi u uredu, često odlazi na poslovne sastanke, seminare, konferencije i sl. Školovanje pruža odlazak na državnu maturu i nastavak obrazovanja na fakultetima.

 

Poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut

-trajanje školovanja: 4 godine

Što ću naučiti?

Usvojit ću znanja o bolestima, štetnicima i korovima koji u uzgoju bilja čine velike štete i smanjuju prirod. Naučit ću kako primijeniti najučinkovitije metode u zaštiti bilja. Upoznat ću se s vrstama najsuvremenijih kemijskih sredstava koja se koriste u zaštiti bilja te uvježbati njihovu pravilnu i pravovremenu primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nakon završetka školovanja mogu se zaposliti u poljoprivrednoj apoteci, u rasadniku, sjemenarstvu, tvornici sredstava za zaštitu bilja.

Školovanje pruža odlazak na državnu maturu i nastavak obrazovanja na fakultetima.

 

Prodavač

-trajanje: 3 godine

Što ću naučiti?

Prodavač prodaje robu te savjetuje kupce o kupovini robe.

Pruža informacije o proizvodu koji prodaje te upoznaje kupce s prednostima i nedostatcima proizvoda. Također prikuplja informacije o željama i potrebama kupaca te s njima upoznaje trgovačkog poslovođu kako bi nabavljali robu sukladno potrebama kupaca.

Nakon preuzimanja, primljenu robu treba pregledati, prepakirati, pripremiti za skladištenje ili prodaju te naznačiti odgovarajuće cijene. Posao uključuje i obračun prodane robe, brigu o blagajni, vođenje evidencije naručene, primljene i prodane robe.

Kao prodavač možeš raditi u velikim trgovačkim centrima, specijaliziranim odjelima ili u malim trgovačkim društvima poput prodavaonica cipela, odjeće, hrane, kozmetike itd.

 

Automehaničar

-trajanje: 3 godine

Što ću naučiti?

Voliš automobile? Poznaješ sve njihove rezervne dijelove? Imaš spretne ruke?

Ako su tvoji odgovori na prethodna pitanja potvrdni, zanimanje automehaničara je pravo zanimanje za tebe.

Automehaničar popravlja i održava motorna vozila u servisnim i remontnim radionicama, servisima proizvođača automobila i u obrtničkim radionicama. Glavni poslovi automehaničara su održavanje, popravci pojedinih sklopova i motora s unutarnjim izgaranjem i sustavom prijenosa snage te generalni remonti vozila.

 

Vodoinstalater

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Želiš postati vodoinstalater? Upiši se u ovo zanimanje i budi sam svoj šef!

Vodoinstalater u radionici izrađuje i priprema elemente instalacije i uređaja za ugradnju, obavlja pripremne radove na objektu za izvođenje vodovodnih instalacija te poslove montaže i priključivanje sustava za pripremu tople vode, solarnih sustava, dezinfekcije mreže i spajanja cjevovoda za odvod otpadne vode.

Kao budući vodoinstalater možeš se zaposliti u industriji, obrtu te u građevinskim i vodoprivrednim poduzećima.

Ako položiš majstorski ispit, možeš otvoriti i vlastiti obrt.

Bravar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na građevinskim objektima. Završni proizvodi bravarskog posla jesu: ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi postrojenja. Bravari koji su zaposleni kod obrtnika ili imaju vlastiti obrt izrađuju maloserijske metalne predmete ili dijelove sklopova.
Ovisno o vrsti završnog proizvoda, bravari obavljaju ove radne operacije: zacrtavaju, ručno ili strojno režu, ravnaju, turpijaju, ručno ili strojno savijaju, bruse, kuju, buše, ručno ili strojno narezuju navoje, vare postupkom elektrozavarivanja, montiraju sklopove, oštre različite alate, boje temeljnom bojom. U radu upotrebljavaju raznovrstan alat i strojeve – čekiće razne težine, pilu za željezo, turpije, metar, pomično zacrtkano mjerilo, mikrometar, kutomjer, ručnu električnu bušilicu, stubnu električnu brusilicu, stroj za rezanje čeličnih profila, stroj za savijanje limova i elektroaparate za zavarivanje i točkasto zavarivanje.

 

CNC operater/CNC operaterka

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Znaš li da je CNC operater/operaterka jedno od traženijih zanimanje i da te, ako odabereš to zanimanje, čekaju siguran posao i stabilna primanja?

CNC operater radi u tvrtkama strojne obrade, u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja. Ovim zanimanjem steći ćeš kompetencije za samostalno obavljanje poslova i zadataka rukovanja klasičnim i numerički upravljanim alatnim strojevima u proizvodnji kao i u izradi strojnih dijelova pri remontu strojeva i uređaja. Radit ćeš na upravljačkim računalima i na numerički kontroliranim strojevima.

Za sve proračune, skiciranje i crteže koristit ćeš suvremene računalne programe, pogotovo one vezane za crtanje na računalu.

 

Elektroinstalater

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Želiš postati elektroinstalater? Upiši se!

Elektroinstalater postavlja, ispituje, stavlja u pogon i održava niskonaponske instalacije i postrojenja za raspodjelu električne energije, antenske i komunikacijske instalacije, uzemljenja i gromobrane te postrojenja za izjednačavanje potencijala, rasvjetnih uređaja i rezervnih izvora električne energije.

Ovo zanimanje je deficitarno, a kao budući elektroinstalater možeš raditi u obrtima, poduzećima, industrijskim pogonima te trgovinama elektromaterijalom.

Ako položiš majstorski ispit za elektroinstalatera, možeš otvoriti i vlastiti obrt.

 

Elektromehaničar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Elektromehaničari izrađuju i montiraju dijelove za elektrouređaje – kućanske aparate i druge električne strojeve. Oni ispituju ispravnost elektroničkih sklopova te održavaju i popravljaju elektrotehničke kućanske aparate.

Kao budući elektromehaničar možeš se zaposliti u industrijskim postrojenjima i u privatnim i uslužnim obrtima koji se bave popravcima električnih uređaja i aparata.

Također, možeš raditi i u ustanovama poput škola, domova, bolnica i velikih tvrtki na održavanju električnih strojeva i postrojenja.

Ako položiš majstorski ispit za elektromehaničara, možeš otvoriti i vlastiti obrt.

 

Frizer

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Ako si kreativna, komunikativna i ljubazna osoba s izraženim smislom za estetiku, onda je zanimanje frizer pravi odabir za tebe.

Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanje brade i brkova klijenata. Također, pruža usluge bojenja trepavica i obrva, a ponekad i dekorativnog šminkanja. Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata sljedećim postupcima: pranjem, šišanjem, bojenjem, kovrčanjem i oblikovanjem.

Prije početka tretmana s klijentom dogovara željenu frizuru.  Kao budući frizer trebaš neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu kako bi unaprijedio svoju ponudu.

Zapošljava se uglavnom u frizerskim salonima, ali može raditi i na televiziji, filmu ili kazalištu.

Pediker

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Želiš postati pediker? Upiši se!

Pediker je stručna osoba koja obavlja procjenu kože i noktiju ruku i nogu, odstranjivanje svih nepravilnosti na noktima, njegovanje kože ruku i nogu i ukrašavanje nokatne ploče. On brine o njezi kože ruku i nogu, priprema mirisne kupke, odstranjuje mrtve stanice s kože pilingom, primjenjuje masaže raznim uljima i losionima te aplicira specijalne maske.

Posao pedikera je vrlo zanimljiv i kreativan. Razvijaju se komunikacijske vještine, a vrlo često rade zajedno s kozmetičarima, vizažistima i frizerima.

Kao budući pediker, možeš raditi u pedikerskim salonima, kozmetičkim salonima, lječilištima i sličnim ustanovama.

Ako položiš majstorski ispit za pedikera, možeš otvoriti i vlastiti obrt.

Konobar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Riječ je o zanimljivom i dinamičnom poslu koji nudi široke mogućnosti zaposlenja u Hrvatskoj. Upiši se!

Uz osnovni posao posluživanja hrane i pića, konobar mora biti brz, ali oprezan, imati dobro pamćenje, biti komunikativan, nasmiješen i uvijek otvoren.

Konobari su vrlo često prva lica koja gosti ugledaju i na njih ostavljaju vrlo važan prvi dojam. Poslovi konobara razlikuju se ovisno o tome gdje je konobar zaposlen. Samim time je i opis poslova konobara na različitim mjestima drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskim objektima.

Kao budući konobar možeš se zaposliti u raznim ugostiteljskim objektima, kao što su restorani, kavane, gostionice, hoteli, lječilišta i sl.

  

Kuhar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Upiši ovo ugostiteljsko zanimanje i  imat ćeš sigurnu zaradu.

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela.

Kuhari koji u restoranima pripremaju jela po narudžbi moraju znati pripremiti brojna jela, a katkad i vrlo rijetke i komplicirane specijalitete. Vrlo je važno da ta jela – osim što trebaju biti vrlo ukusna – moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena.

Kuhari se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima i to posebno za vrijeme turističke sezone, u turistički razvijenim područjima. Iskusni kuhari, koji uz to imaju i položen majstorski ispit, traženi su i u pravilu, dobro plaćeni.

 

Pomoćni bravar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Zanimanje pomoćni bravar namijenjeno je učenicima koji su osnovnu školu završili po prilagođenom ili posebnom programu.

Pomoćni bravar je dio tima bravarske radionice u kojoj radi pomoćne poslove vezane za proizvodnju bravarskih proizvoda (raznolike ograde, dijelovi vrtnog namještaja, uredski namještaj, stalci i sl.) uz nadzor kvalificiranog radnika.

Može se zaposliti u bravarskim radionicama (samostalnim ili unutar većeg poduzeća), radionicama u kojima se izrađuje PVC-stolarija, aluminijska stolarija, tvornice namještaja i sl.

 

Pomoćni krojač

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Zanimanje pomoćni krojač namijenjeno je učenicima koji su osnovnu školu završili po prilagođenom ili posebnom programu.

Pomoćni krojač obavlja pomoćne poslove vezane uz izradu odjeće od zamisli do gotovog proizvoda. Pomaže u konstrukcijskoj pripremi, krojenju, šivanju i doradi odjeće.

Nakon završenog školovanja može se zaposliti u odjevnoj industriji te obrtništvu.

 

Pomoćni kuhar/slastičar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Zanimanje pomoćni kuhar i slastičar namijenjeno je učenicima koji su osnovnu školu završili po prilagođenom ili posebnom programu.

Pomoćni kuhar i slastičar obavlja različite pomoćne poslove u kuhinjama i restoranima različitih ugostiteljskih objekata. Potrebno je pomagati u pripremi i gotovljenju jednostavnih jela, slastica i priloga.

 

Pomoćni cvjećar

-trajanje školovanja: 3 godine

Što ću naučiti?

Zanimanje pomoćni cvjećar  namijenjeno je učenicima koji su osnovnu školu završili po prilagođenom ili posebnom programu.

Pomoćni cvjećar obavlja jednostavnije radne operacije pri razmnožavanju, uzgoju i njezi cvijeća, lončanica i sukulenata u rasadniku, plasteniku, stakleniku ili na otvorenom kao i pomoćne poslove u cvjećarnici uz nadzor kvalificiranog radnika. Školovanje za pomoćnog cvjećara preporučuje se onima koji vole prirodu i cvijeće.

 

 

 
preskoči na navigaciju