Datum objave: 24. travnja 2025.
Kategorija: Vijesti

Dani medijske pismenosti

tra 24, 2025 | Vijesti

Dani medijske pismenosti se ove godine održavaju u razdoblju  od 7. do 13. travnja 2025. godine s fokusom na osvješćivanje digitalnog otiska (svaki naš klik, objava i komentari internetu oblikuju naš digitalni otisak).

U našoj školi aktivnosti je provela profesorica Vedrana Prkić s razredima ekonomskog smjera. Koristila je priručnik za radionice o digitalnom otisku i čuvanju privatnosti na internetu sa stranice Dani medijske pismenosti “Što internet zna o meni?”.

Profesorica je prvo učenicima objasnila što je to digitalni otisak te vrste (aktivni i pasivni digitalni otisak) i način kako nastaju digitalni tragovi. 

Prva aktivnost se odnosila na osobne podatke (koje informacije smijemo, a koje ne smijemo dijeliti s različitim skupinama ljudi) te su učenici pisali svoja mišljenja. 

Druga aktivnost se odnosila na Webmii- tragovi objava. Zadatak učenika je bio pronaći neku slavnu osobu i prepoznati 3 različite vrste tragova (one koji vode do profila, tragove objava vlasnika profila i tragove objava trećih strana). 

Treća aktivnost se odnosila na razgovor i raspravu o objavljivanju fotografija drugih ljudi bez njihova znanja te ukazivanje na moguće posljedice. Zadatak učenika je bio reći kako se osjećaju kada objavljuju fotografije drugih ljudi na društvenim mrežama bez njihova znanja, a kako se osjećaju kada netko bez njihova znanja i dopuštenja objavi njihovu fotografiju. 

Pročitajte još

Podravka će opremiti naš praktikum kuharstva

Podravka će opremiti naš praktikum kuharstva

U sklopu akcije „Donirajmo za škole i jela koja se vole“, od prodaje svakog Podravka proizvoda od rajčice i Zlato polje tjestenine, tri škole dobile su vrijednu donaciju za kulinarsku opremu, a to su: Srednja škola Petra Šegedina (Korčula) Srednja škola Ambroza...

2.f gostovao u Crvenom križu

2.f gostovao u Crvenom križu

Učenici  2.f razreda s nastavnikom Slavenom gostovali su u Crvenom križu Županja na Danu otvorenih vrata te su svojim vještinama i umijećem pripravljanja bezalkoholnih koktela uveličali taj događaj.

Skip to content