« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Dana 11. ožujka 2022. realiziran je stručni posjet Iloku u okviru praktične nastave i vježbi na kojima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Obrtničko-industrijske škole Županja i Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, a u sklopu provedbe projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, faza II.
Učenici 3.h odjela koji se obrazuju za zanimanje poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut i njihovi voditelji Jasenka Nikolić i Kristijan Čaić odradili su sate praktične nastave u vinogradu Srednje škole Ilok.
Odradili smo vježbu na temu REZIDBA VINOVE LOZE.
Životni ciklus vinove loze zahtijeva svakogodišnji rez kojim se regulira rast, rodnost, odnosno veličina i kakvoća grožđa te održavanje uzgojnog oblika. Loza se reže za vrijeme mirovanja, a to je prikraćivanje jednogodišnjeg drva rozgve na dužinu koja je u pravilu određena brojem rodnih pupova.
Ovaj rez, koji se izvodi tijekom mirovanja, zovemo rezom u "zrelo", za razliku od reza kojeg provodimo tijekom vegetacije, a zovemo ga rezom u "zeleno".
Rez u zrelo jedan je od najvažnijih zahvata u tehnologiji proizvodnje grožđa. Neorezana loza tijekom duljeg vremena daje relativno veći broj grozdova, ali sa sitnim bobicama i znatno lošije kakvoće, jer veliki broj grozdova na neorezanom trsu ne može dobro dozoriti.
Rezidba vinove loze je posao kojim počinje sezona radova u vinogradu. Svaki trs traži od vinogradara da ga dobro "odmjeri" prije primjene reza: koju rozgvu odrezati, koju ostaviti za lucanj, koju za rodni reznik, a koju za prigojni reznik. Pritom moramo voditi računa da nam trs zadrži uzgojni oblik.
Alat kojim vršimo rezidbu treba biti naoštren i dezinficiran. Nakon rezidbe, rozgva će biti tarupirana i uklonjena, kako bismo vinograd zaštitili od štetnika i moguće zaraze.
Učenici su od stručnih nastavnika Srednje škole Ilok saznali kako izvesti rezidbu vinove loze "u zrelo" ostavljajući na trsu po jedan ili dva lucnja i isto toliko reznika. Nakon toga smo s armatura uklonili sav višak rozgve pazeći da ostavljeno rodno drvo ostane neoštećeno.
Bilo je to jedno novo iskustvo, a usvojena praktična znanja ćemo moći iskoristiti i primijeniti u budućem radu.
Ostale fotografije možete vidjeti u foto-galeriji.