preskoči na sadržaj

Obrtničko-industrijska škola Županja

Login
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 8. 2013.

Ukupno: 139258
Ovaj mjesec: 919
Danas: 3
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stručni posjet Poljoprivredno šumarskoj školi u Vinkovcima
Autor: Katarina Nol, 15. 3. 2022.

Dana 15. ožujka 2022. realiziran je stručni posjet Vinkovcima u okviru praktične nastave i vježbi na kojima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Obrtničko-industrijske škole Županja. Domaćini su nam bili učenici i nastavnici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, a u sklopu provedbe projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, faza II.

Učenici 3.h i 4.h odjela koji se obrazuju za zanimanje poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut, učenice 1. e koje se obrazuju za pomoćnog cvjećara i njihovi voditelji Dubravka Gvozdić, Danijela Tomšić, Jasenka Nikolić i Kristijan Čaić odradili su sate praktične nastave u školskom voćnjaku, plasteniku i vrtu Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.

Ostale fotografije možete vidjeti u foto-galeriji. 


 

Današnju smo praktičnu nastavu odradili na nekoliko različitih proizvodnih površina podijeljeni u tri grupe.

Prva je grupa je u voćnjaku odradila vezivanje stabala voćaka uz postavljenu armaturu. U današnje vrijeme kada je u voćarstvu trend korištenja slabo bujnih podloga, primjena armature (podupiruće strukture) u intenzivnim voćnjacima je neizostavna mjera. Naime, slabo bujne podloge smanjuju bujnost plemke. U isto su vrijeme odgovorne za visoke prirode po jedinici vegetativne površine. Zbog toga je voćka pod velikim opterećenjem i potreban joj je potporanj koji bi je rasteretio.

Osim osiguranja stabilnosti voćaka, armatura u voćnjaku se koristi i u svrhu lakšeg formiranja uzgojnog oblika, osiguranja bolje dostupnosti sunčeve energije te lakšeg upravljanja voćnjakom. Boljim izlaganjem sunčevoj svjetlosti općenito se povećavaju prirodi te kvaliteta i uniformnost plodova.

Druga je grupa u školskom plasteniku odradila vježbe iz sjetve sjemena povrća i začinskog bilja te vegetativnog razmnožavanja sobnog bilja.

Naši su učenici imali priliku pokazati svoje znanje i vještine u sjetvi sjemena u kontejnere od stiropora. Izveli su sjetvu salate, celera, bosiljka i cherry rajčica u kontejnere sa 104 otvora. Za sjetvu je korišteno hibridno sjeme, a za punjenje kontejnera je korišten supstrat za sjetvu sjemena povrća.

Presadnice uzgajane u kontejnerima imaju potpuno pravilan i jednak vegetacijski rast i razvoj, tj. sve biljke su iste veličine. Najveća prednost ovog uzgoja je ta što omogućava presađivanje zajedno sa supstratom na korijenu. Presađivanjem na ovakav način, biljke ne doživljavaju stres kao one koje su presađene s golim korijenom. Kontejnerske presadnice se puno lakše primaju pa je dopunska sadnja gotovo nepotrebna. Povrće uzgojeno kontejnerskim načinom dospijeva ranije za berbu i u pravilu daje veće prinose u odnosu na ono iz presadnica golog korijena.

Naše su učenice izvele i razmnožavanje sanseverija dijeljenjem.

Sanseverija je poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik. Postoje varijeteti koji se razlikuju po veličini, boji, širini i obliku lista. U našim su domovina najčešće obične sanseverije čiji mesnati, uspravni listovi mogu narasti do 100 cm. Boja lista kod ovih sanseverija je zelena s manje ili više izraženim šarama. Sanseverije sa žutim obrubom listova i niske sanseverije sa širim listovima su nešto manje prisutne. U posljednje su vrijeme sve  popularnije cilindrične sanseverije čiji listovi se mogu preplitati u različite oblike.

Ovo je vrlo otporna biljna vrsta koja potječe iz stepskih područja Afrike. Dobila je ime po princu od San Severa. U Europi je postala popularna od 18. stoljeća. Odlikuje se otpornošću i skromnim zahtjevima.

Odlična je za pročišćavanje zraka u prostorijama.

Sanseverije se razmnožavaju dijeljenjem ili lisnim reznicama. Dijeljenje je biljke lakši i jednostavniji način razmnožavanja. Tijekom proljeća kada se presađuju biljke sanseverije možemo podijeliti i na taj način razmnožiti.

Biljke se presađuju kada vidimo da im je posuda postala tijesna. To je vidljivo kada se biljka počne izdizati iz teglice i dođe do ogoljavanja korijena. Da bismo spriječili isušivanje korijena biljka se presađuje u veću posudu. Posuda treba biti samo malo veća, jer presađivanje u mnogo veću  može dovesti do šoka i propadanja biljke.

Biljke treba pažljivo izvaditi iz posude i razdijeliti korijen ako je želimo razmnožiti. Na dno nove posude staviti drenažni sloj koji će osigurati otjecanje suvišne vode. Korijen sanseverije se postavi na sloj zemlje iznad drenažnog sloja, zatim prekrije završnim slojem zemlje i zalije.

Posudu s biljkom staviti na svijetlo i toplo mjesto.

Ponovno je zaliti tek kad se zemlja prosuši.

Treća je grupa  pokazala svoje vještine u uređenju cvjetnjaka i vanjskih vrtnih elemenata.

Proljeće je prekrasno vrijeme za boravak u vrtu, a njegova rana sezona sjajno je vrijeme za početak njegovog uređenje jer vrijeme postaje toplije, ali ipak ne pretoplo.

Trajnice koje cvjetaju u proljeće ili su već procvjetale, trebalo je „osloboditi“ od ozimih puzajućih korova, suhog lišća i grančica kako bi se pokazale u punoj ljepoti.

Na jorgovanima (Syringa) je trebalo ukloniti suvišne grančice, a kostriš (Senecio) orezati na nekoliko centimetara od tla.

Posebnu su kreativnost učenice pokazale u obnavljanju starog bicikla koji sada nosi punu košaricu maćuhica (Viola tricolor) i gospođice od bršljana (Hedera helix).   

Nakon odlično odrađenih aktivnosti i zavidne razine pokazanih znanja i vještina, učenici su uživali u slanim i slatkim jelima koje su pripremili učenici Srednje strukovne škole iz Vinkovaca koji se obrazuju za zanimanje kuhar.

           





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju